Arşiv

İTÜ Bees R&D Team Ar-Ge Takımına bir ödül daha.

by Hüseyin Cansız | Ara 25, 2021
İTÜ Bees R&D Team Ar-Ge takımı Başakşehir Belediyesi Living Lab 8. İnovasyon Yarışması’nda “Üniversite ve Yüksekokul Kategorisi”nde THERMOTECH projesi ile üçüncülük kazandı.

İTÜ Bees R&D Team Ar-Ge takımı Başakşehir Belediyesi Living Lab 8. İnovasyon Yarışması’nda “Üniversite ve Yüksekokul Kategorisi”nde THERMOTECH projesi ile üçüncülük kazandı.

Danışmanlığını Öğr. Gör. Dr. Yunus Emre Şenol’un ve takım kaptanlığını Gemi Makineleri İşletme Mühendisi Ömer Kara’nın yürüttüğü ITU Bees R&D Team Ar-Ge takımı bu kez de Başakşehir Belediyesi’nin düzenlediği Başakşehir Living Lab 8. İnovasyon Yarışması’ndan ödülle döndü.

THERMOTECH projesi yurt genelinden toplam 697 projenin yarıştığı, 5 kategoride toplam 15 ödülün dağıtıldığı organizasyonun Üniversite ve Yüksekokul Kategorisi’nde üçüncülük ödülünü kazandı. 16 Aralık 2021 tarihinde gerçekleştirilen törende ödüllerini Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu’nun elinden alan genç araştırmacılar inovatif yeni fikirler ve projeler üretmek için söz verdiler.

ITU-BEES

İTÜ Bees R&D Team Ar-Ge takımı kazandıkları ödülün ardından bir açıklama yaparak Thermotech Projesi hakkında bilgi verdi ve kendilerine destek olan kişi, kurum ve kuruluşlara da teşekkür etti.

ITU Bees R&D Team Ar-Ge takımının açıklaması şöyle:

Thermotech Projesi: Atık Isıdan Elektrik Üretimi

Günümüzde farklı alanlarda kullanılan enerjinin büyük bir kısmı atılısı olarak çevreye yayılmaktadır. Bu da enerji israfına ve dolayısı ile küresel ısınmaya neden olmaktadır. Ayrıca yüzeylerin aşınmasına ve oksitlenmesine sebep olduğu için de ekonomiye zarar vermektedir. Bu sorunları çözmek ve atıl ısıyı tekrar kullanmak için geliştirilen ürün sayesinde üretilen elektrik gücü akümülatöre aktarılabilmektedir. Böylece bacalardan yada ısınan tüm yüzeylerden yayılan atıl ısının bir kısmının elektrik enerjisi olarak geri dönüşümü sağlanmış olur. Ürünün özgün yanı ise takım tarafından geliştirilen özel kimyasaldır. Bu kimyasal elektriği iyi iletimi ve üretiminin kolay olmasıyla projeyi vazgeçilmez kılıyor. Projenin prototip aşaması başarıyla tamamlanmış ve uygulanması planlanan bir çok fabrika ve tesislerde tespitler yapılıp ölçümler alınmıştır.

Bu süreçte hem teknik hem akademik hem de manevi desteklerini esirgemeyen İTÜ’nün tüm olanaklarını bizlere sağlayan İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, İTÜ Genel Sekreter (Merhum) Prof. Dr. İbrahim Demir, İTÜ Rektör Yard. Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, Doç. Dr. Muammer Altan Çakır, İTÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Burak Başkan ve tanıtılmasına destek olan Denizcilik Dergisi’ne şükranlarımızı sunarız.’’

İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde bulunan ilk proje tabanlı AR-GE takımının danışmanlığını Öğr. Gör. Dr. Yunus Emre Şenol, takım kaptanlığını ise Ömer Kara yapıyor. Farklı üniversitelerden mezun ve öğrencilerin yer aldığı toplam sekiz genç araştırmacıdan oluşan takımın öncelikli vizyonu denizciliğin her alanında altyapısı son teknolojiye dayanan sürdürülebilir projeler üreterek, ülkemizi ve denizcilik sektörünü tüm dünyaya tanıtmak.

İTU-Beesyarisma

ITU BEES R&D TEAM ÜYELERİ

Takım Kaptanı: ÖmerKARA

ARGE TeşvikUzm.:Ümit EYNİHAN

ARGE ve İş Analizi Uzm.: Şirin ARABACI

İş Analisti: Rüveyda YİĞİTOĞLU

Fikir Geliştirme Uzm.: Zülal YİĞİTOĞLU

İş Geliştirme Uzm.: Enes KARAOĞLU

Araştırma Görevlisi: Batuhan KAHRAMAN

Yazılım Geliştirme Uzm.: Uğur YEŞİLYOL

Tasarımcı:Furkan ÖZDEMİR

Takım Danışmanı: Öğr. Gör.  Dr. Yunus Emre ŞENOL