SİMÜLATÖRLER MERKEZİ

Marsim Tam Donanımlı Köprüüstü Simülatörü
MarSim Arpa-Radar / ECDIS Simulatörü
MarSim Tam Donanımlı GMDSS (Küresel Deniz Tehlike ve Emniyet Sistem) Simülatörü
MarSim Sıvı Yük Elleçleme Simülatörü
Transas Köprüüstü Simülatörü
Transas GTH (Gemi Trafik Hizmetleri) Simülatörü
Transas Sıvı Yük Elleçleme Simülatörü
VStep Romörkör ve Köprüüstü Simülatörü
JMS Masaüstü Köprüüstü Simülatörü
GDS Full Mission Makine Dairesi Simülatörü (SERS TM)
Konsberg Tam Donanımlı Makina Dairesi Simülatörü

Simülatörler Merkezi faaliyetleri, lisans öğrencilerine yönelik uygulamalı eğitim programları, gemiadamlarına verilmekte olan meslek için gerekli olan yenileme eğitimleri, firmalara özel sertifikalı eğitimler ve araştırma geliştirme projeleri olarak 3 ana bölüme ayrılmaktadır.

Eğitim Faaliyetleri

Başta fakültemizde lisans eğitimi alan öğrenciler olmak üzere, sektörden gemiadamları için ileri eğitimler kapsamında iki yönlü eğitimler bulunmaktadır.

Lisans öğrencileri için uygulamalı eğitim programları;

Maritime Practical Studies, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Programının 5.YY, Güz dönemi dersidir.  Haftada 4 saat olarak verilmekte olan dersin ortalama öğrenci sayısı 80-100 kişidir.  Bu derste öğrenciler 5.YY’la kadar görmüş oldukları mesleki derslerin teorisini büyük oranda tamamlamışlardır.  6.YY’da 6 ay sürecek olan uzakyol deniz eğitimi için ihtiyaçları olan uygulamalı eğitimleri alırlar.  Ders 3 farklı bölümden oluşur. Bunlar, Köprüüstü Takım Yönetimi, Denizde Çatışmayı Önleme Uygulamaları, Elektronik Seyir Cihazlarını Kullanma, Gemi Manevra Uygulamaları’ndan oluşur.  İki ayrı sınıf olacak şekilde dersi alan öğrenciler her sınıf için 3 gruba ayrılır. Denizde Çatışmayı Önleme Uygulamaları MARSİM tam donanımlı Köprüüstü Simülatörü’nde, Elektronik Seyir Uygulamaları MARSİM tam donanımlı simülatörü ve CBT Laboratuvarı’nda gerçekleştirilmektedir. Manevra uygulamaları ise fakültenin eğitim gemilerinde bizzat seyre çıkmak suretiyle dümen tutma, sancaktan yanaşma, iskeleden yanaşma manevraları ve M.O.B talimi içeriğinden oluşmaktadır. Her grup yaklaşık 10-15 öğrenciden oluşur. Öğrenciler 14 haftada 4’er haftalık periyotlarla tüm istasyonları gezmek suretiyle rotasyon yaparlar ve tüm uygulamalara katılırlar. 

Marcom-Lab Tam donanımlı CBT laboratuvarında MARSİM GMDSS simülatörü kullanılarak verilen lisans dersidir. Öğrenciler bu dersi 4. YY’da almaktadırlar. Ders haftada 2 ders saatinden oluşmaktadır. Tüm dönem boyunca uygulamalı eğitim verilmektedir. Derste genel olarak öğrenciye GMDSS simülatörü ve gerçek telsiz cihazları kullanılarak, tehlike, ivedilik, emniyet ve rutin öncelikli haberleşme uygulamaları, telsiz haberleşmesi ve SMCP uygulamaları, arama ve kurtarma süreçlerindeki iletişim becerileri, gemi köprüüstü GMDSS kullanımı gerektiren prosedürlerin uygulanması, Uluslararası işaret kodları uygulamaları gibi konular öğretilmektedir. Bu dersin karşılığında başarılı olan öğrenciler GOC (General Operator Certificate) yeterliliğini elde etmiş olurlar.

Elektronik seyir dersi için tam donanımlı CBT laboratuvarında RADAR-ARPA-ECDIS Simülatörlerinde uygulamalı olarak gerçekleştirilmektedir. Öğrenciler bu dersi 3. YY’da almaktadırlar. Bu derste her dönem yaklaşık 90-100 arası öğrenci eğitim görmektedir. Gyro pusula, Dümen kontrol sistemi, oto-pilot sistemi, derinlik ölçümü, Elektromanyetik dalgalar, echosounder Hiperbolik Seyir Sistemi, LORAN. Küresel Mevki Sistemi (GPS) ve DGPS, diğer uydu seyir sistemleri, Köprüüstü elektronik seyir cihazları için IMO Performans Standartları, Radar ve ARPA yapısı, ayarları ve kullanımı, Radar pilotlama, Manevra Levhası veya radar üzerinde elle pilotlama, Otomatik pilotlama, Radar, ARPA ve ECDIS kullanarak güvenli seyir yöntemleri gibi konular dersin içeriğini oluşturmaktadır. Dersin uygulamalı bölümleri için simülatör kullanımı gerektiren kısımlar belirtilen simülatörde uygulaması yapılarak gerçekleştirilmektedir.

E-Navigation Systems dersi tam donanımlı CBT laboratuvarında RADAR-ARPA-ECDIS Simülatörlerinde uygulamalı olarak gerçekleştirilmektedir. Öğrenciler bu dersi 4. YY’da almaktadırlar. Bu derste her dönem yaklaşık 90-100 arası öğrenci eğitim görmektedir. Radar ve ARPA yapısı, fonksiyonları ve kullanımı, Radar Pilotlama, Manevra Levhası ve elle pilotlama, Otomatik pilotlama, Elektronik haritalar ve ECDIS (tanıtımı ve kullanımı, Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS), Radar, ARPA, AIS ve ECDIS’in emniyetli seyir içinde kullanılması, Uzak Mesafeden Gemileri Tanımlanma ve Takip Sistemi ( LRIT), VDR, Köprüüstü Seyir Vardiya Alarm Sistemi, IMO’nun belirlediği Performans Standartları, E-Seyir uygulamaları gibi konular dersin içeriğini oluşturmakta ve simülatör kullanımı gerektiren kısımlar belirtilen simülatörde uygulaması yapılarak gerçekleştirilmektedir. Bu dersin sonunda başarılı olan öğrenciler RADAR-ARPA-ECDIS sertifikası almaya hak kazanır.

Köprüüstü Kaynak&Takım Yönetimi dersi içeriği köprüüstü kaynak yönetimi, köprüsütü takım çalışması, acil durumlarda takım çalışması, ekip davranışlarının planlanması ve uygulamaları, gemide iş yükü yönetimi, gemilerde risk değerlendirmesi ve yönetimi, personel idaresi ve yönetim becerilerinin kullanılması, karar verme teknikleri, durumsal farkındalık ve iletişim yöntemleri, farklı deniz alanlarında derste kazanılan teorilerin; seyir öncesi (planlama), seyir süreci (uygulama) ve sonrasındaki değerlendirmeler (izleme ve değerlendirme) ile simülatör uygulamalarının gerçekleştirilmesi başlıklarından oluşmaktadır. Öğrenciler bu dersi 8. YY’da almaktadırlar. Bu derste her dönem yaklaşık 80-90 arası öğrenci eğitim görmektedir. Bu dersin sonunda başarılı olan öğrenciler BRM sertifikası almaya hak kazanır.

Cargo Handling Simulator dersi içeriği Tanker (Petrol, kimyasal madde ve sıvılaştırılmış gaz) yük operasyonları; yüke hazırlanma ve tahliye sonrası (tank temizliği, gazdan arındırma, vb.) operasyon süreçleri, tanker terminallerinde yürütülen operasyonlar, tanker gemileri ile ilgili kurallar ve standartlar, tehlikeli yüklerin elleçlenmesi ve emniyet tedbirleri, SIRE 2.0 deneti ve süreci gibi konuları ve gerekli simülatör uygulamalarını kapsamaktadır. Öğrenciler bu dersi 8. YY’da seçmeli ders olarak almaktadırlar. Bu derste her dönem yaklaşık 80-90 arası öğrenci eğitim görmektedir.

Gemiadamlarına Yönelik Özelleştirilmiş Eğitimler;

Bu eğitimlerin bir kısmı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından fakültemizi yetkilendirmesi ile verilmektedir. Bir kısmı ise özel firmalara istek üzerine fakültemiz tarafından organize edilmektedir. Yapılmakta olan eğitimler aşağıda laboratuvar/simülatör bazında açıklanmıştır.